Sfântul Gheorghe Maica Domnului
Interiorul bisericii
Pagina principală Biserica Direcţii Preot paroh Program religios Şcoala duminicală Sala Dacia Cărţi şi icoane English version English

Preot iconom stavrofor Ioan Bunea

Preot iconom stavrofor Ioan Bunea
Tel.: 905-770-8529
E-mail: ibunea@rogers.com


    Părintele Ioan Bunea a fost ales prin concurs, în primăvara anului 1990, preot paroh permanent al Bisericii Ortodoxe Române "Sfântul Gheorghe" din Toronto şi a fost instalat oficial la 16 Septembrie 1990 de către P.S. Sa Episcopul Nathaniel Popp.

    Născut în oraşul Victoria, judeţul Braşov, România, Părintele Ioan Bunea este Licenţiat în Teologie, absolvind Facultatea de Teologie din Sibiu în anul 1979. A slujit ca diacon onorific şi apoi preot onorific pe seama Catedralei Arhiepiscopiei Sibiului între anii 1980-1987 timp în care a ocupat şi poziţia de arhivist în cadrul Arhivei Arhiepiscopiei Sibiului. La 5 septembrie 1987 Părintele Ioan Bunea vine în vizită la sora sa în Hamilton şi refuză să se mai întoarcă în România. Abia la 29 ianuarie 1990 reuşeşte să-şi reîntregească familia când, după doi ani şi jumătate de despărţire, preoteasa Mihaela şi cei doi fii Ciprian-Ioan şi Cătălin-Florentin sosesc pe pământ canadian. Mutându-se în Toronto şi-a început activitatea la biserica "Sfântul Gheorghe".

    Cu răbdare, muncă şi multă dăruire, s-a început reorganizarea parohiei, refuzându-se cu fermitate amestecul asociaţiilor cu caracter politic în viaţa religioasă şi administrativă a parohiei. Făcând din Biserica Sfântul Gheorghe un adevărat locaş de rugăciune, un loc unde românii din Toronto se adună, cu încredere unii în alţii, într-o adevărată comunitate plină de spiritualitate creştinească şi românească, părintele Ioan Bunea, ajutat de bunii credincioşi, membrii loiali de la înfiinţarea parohiei şi, mai ales, de noii veniţi, a reuşit să creeze premizele dezvoltării în continuare a parohiei şi a Comunităţii românilor. Astfel, cu donaţii şi multă muncă, s-a renovat întreaga clădire a bisericii: acoperiş nou, gard de fier, renovare completă a incintei bisericii împodobită cu pictură nouă executată de iconograful Nicolae Enachi şi pictorul sibian Marian Verza. Dupa proiectele părintelui Bunea s-au executat: o adiţie nouă cu trei turle în partea de nord a clădirii Bisericii, iconostas nou şi strane, pardoseală de granit şi plăci de porţelan şi marmură. S-a executat de asemenea şi o renovare generală a "Centrului Cultural Dacia", cu coloane, tapet pe perete şi candelabre, mese şi scaune noi, după un frumos proiect al arhitectului George Coicea actualmente in Spania. Parintele Bunea nu numai ca a initiat, proiectat şi supravegheat lucrările, dar a şi luat parte activă la executarea lor.

    Pentru întreaga sa activitate şi muncă desfăşurată împreună cu bunii credincioşi ai Bisericii Sfântul Gheorghe părintele Ioan Bunea a fost ridicat la rangul de "arhiprist" - protopresbiter sau protopop onorific - prin Binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Nathaniel recunoscut şi de Biserica Ortodoxa din America - "OCA", iar Prea Sfinţitul Episcop Irineu a acordat distincţia de preot iconom stavrofor din partea Episcopiei de la Vatra.


Pagina principală | Biserica | Direcţii | Preot paroh | Program religios | Şcoala duminicală | Sala "Dacia" | Cărţi şi icoane | English version English
©1999- Biserica Ortodoxă Română Sfântul Gheorghe - Toronto
Ultima actualizare: 20 aprilie 2011
Pagină Web: www.RomanianChurchToronto.com